Annelies Tolsma

Annelies haalde in 2004 het diploma Voeding & Diëtetiek bij de Hogeschool van Amsterdam. Daarna werkte ze twee jaar in het ziekenhuis waar ze veel ervaring opdeed met de ziekte COPD en oncologie in relatie tot voeding. In 2006 kwam Annelies het DZS-team versterken. Zij volgde de post hbo-opleiding Diabetes & Voeding en COPD. Daarnaast is zij geschoold in het behandelen van clienten met sondevoeding in de thuissituatie.

“Het goed samenwerken met thuiszorg, (specialistische) verpleegkundige, huisartsenpraktijk en fysiotherapie is belangrijk in mijn vak. Samen een behandelplan opstellen en doelen op elkaar afstemmen, dan kom je pas ergens! Ook draai ik mee met het Gym je Fit! project i.s.m. een vakdocent beweging en de gemeente Hoorn. Een mooi project met als doel dat kinderen in de basisschoolleeftijd (6-12 jaar) fitter worden en goede voedingskeuzes kunnen maken.”

anneliestolsma

Ilse Lodewijk

In 2009 studeerde Ilse af bij het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland. Zij deed dit door een adviesrapport te schrijven ter verbetering van de diabeteszorg aan de Turkse en Marokkaanse diabetes type 2 patiënt. Bovendien heeft Ilse haar laatste stageperiode bij het DZS gelopen. Tegenwoordig versterkt Ilse het diëtistenteam van Ketenzorg West-Friesland.

“Ik houd me onder andere bezig met de groepsbegeleiding. Daarbij is het belangrijk dat je rust en vertrouwen uitstraalt, zodat mensen niet alleen hun eigen verhaal kunnen doen, maar ook luisteren naar de verhalen van anderen. Het is heel interessant om te zien hoe er dynamiek in een groep ontstaat en hoe dit bijdraagt aan het behalen van de doelen van de groepsleden. De deelnemers motiveren elkaar. Dat is prachtig om te zien.”

ilselodewijk

Janneke van der Wielen

Na het behalen van het diploma Voeding & Diëtetiek in 2002 vond Janneke direct tijdelijk werk op haar stageplaats in het Zaans Medisch Centrum. Hierna werkte ze bij Evean Thuiszorg en later deels voor Omring en het DZS. Sinds 2006 werkt ze volledig voor Ketenzorg West-Friesland. Zeventig procent als diëtist en dertig procent als huisartsenondersteuner.

“Het leuke aan het diëtistenvak is dat je de focus ligt op de mogelijkheden van de cliënt en niet op de beperkingen. Wat mag wel in plaats van wat mag niet. Daarbij ondersteun je de cliënt zowel op mentaal als praktisch gebied. Het geeft een enorme kick als je ziet dat iemands zijn leefgewoonten verandert en resultaat behaalt. Je ziet het zelfvertrouwen van je cliënt dan gewoon groeien. En daar krijgen we beiden weer nieuwe energie van!”

jannekevanderwielen

Esther Evenboer

Esther is al sinds 2001 in het bezit van het diploma Voeding & Diëtetiek. Een waardevol papiertje dat haar direct een baan bezorgde bij het DZS, dat toen nog gecombineerd was met de thuiszorg. Daarnaast ging Esther als diëtist aan de slag in Heliomare waar ze veel kennis en ervaring opdeed met brandwond- en CVA patiënten. Sinds 2005 werkt ze volledig voor Ketenzorg West-Friesland.

“Naast algemene diëtetiek heb ik mij verdiept in voedselallergie, nierproblematiek en inmiddels ben ik ook opgeleid tot kinderdiëtist. Als diëtist heb je een groot inlevingsgevoel nodig, zodat je je goed kan aanpassen op de beleving en het niveau van de cliënt. Het is mooi om iemand te mogen motiveren om een bepaald doel te halen. Humor, reflectie en respect zijn daarbij belangrijk. Maar ook de ruimte om de cliënt zelf met een oplossing te laten komen. Het is altijd weer een feestje om te zien dat veranderingen in het voedingspatroon er voor kunnen zorgen dat iemand veel lekkerder in zijn vel zit.”

estherevenboer

Mariëlle de Groot

Na de hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek is Mariëlle in 2003 afgestudeerd in de Sociaal Culturele Wetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hierna startte ze als diëtist bij de thuiszorg en bij het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland. In 2013 heeft Mariëlle de opleiding Kindervoeding en kinderdiëtetiek gedaan. De rijke ervaring die ze in die elf jaar heeft opgedaan, zet ze dagelijks weer in om mensen optimaal te begeleiden.

“Elke cliënt en elke situatie is anders. Hierdoor blijft het voor mij een uitdaging om mensen een advies op maat te geven. Het geeft een goed gevoel wanneer ik iemand kan helpen een oplossing te vinden en te ondersteunen bij het bereiken van zijn of haar doel.  Daarnaast maakt de combinatie van voeding, communicatie en medische en psychologische aspecten het werk dynamisch.”

marielledegroot

Sonja Kaloudis

Na haar stage in het Waterlandziekenhuis te Purmerend behaalde Sonja in 2009 haar diploma Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna heeft zij onder meer gewerkt bij het Medisch Centrum Alkmaar en het DZS. Sinds 2013 is Sonja vast in dienst bij Ketenzorg West-Friesland.

‘Het werk als diëtist is nooit voorspelbaar. Iedereen is anders en heeft andere behoeften en wensen. Ik kijk daar samen met de cliënt naar en gebruik afwisselend ernst én humor om het gewenste doel te bereiken. Doordat iedereen verschillend is, zijn ook de adviezen niet hetzelfde. Een blij gezicht bij een goed resultaat of het motiveren door te zetten wanneer het even wat minder gaat zijn de momenten waaruit ik voldoening haal.’

sonjakaloudis

Annemiek de Vries

Annemiek is in haar laatste studiejaar bij diëtistenteam Spring en het DZS gestart met haar stage en heeft daarna ook haar afstudeeropdracht hier afgerond. Sinds 2013 is Annemiek in dienst en versterkt ze ons team. Eerder tijdens haar opleiding is zij stagiaire geweest in het AMC.

‘Als diëtist adviseer en motiveer je je cliënt, het gaat hierbij ook om een samenwerking met elkaar en dat spreekt mij erg aan. Doordat ieder persoon anders is en je daar als diëtist altijd rekening mee houdt, is het werk erg afwisselend. Het zijn vaak genoeg maar kleine dingen waarbij ik kan helpen of kleine stappen die een cliënt kan zetten in het veranderen van voeding en leefstijl, maar om hierin begeleiding te geven of een steun te zijn is het mooiste onderdeel van het diëtistenvak!’

annemiekdevries

Annemarie Waal

Annemarie is in 2010 afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. In de twee jaar daarna combineerde zij het werk als diëtist bij revalidatiecentrum Heliomare en bij Diëtheek met een masteropleiding voeding en gezondheid in Wageningen. Op deze manier kreeg ze nog meer kennis over de wetenschappelijke achtergrond van de adviezen die in praktijk gegeven worden.

‘In 2012 vond ik de ideale combinatie van banen voor mij: ik kon bij Ketenzorg West-Friesland aan de slag als diëtist én als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Theorie en praktijk combineren past heel goed bij mij. Ik vind het leuk om mijn interesse in gezonde voeding en koken over te brengen.’

annemariewaal

Daniëlle Appelman

Daniëlle Appelman is in 1994 afgestudeerd als diëtist. Na haar opleiding Voeding & Diëtetiek heeft zij ook de opleiding sportdiëtetiek gedaan. In december 2012 is Daniëlle gestart bij diëtistenteam Spring en KZWF. Zij doet dit naast haar werkzaamheden als diëtist bij een kinderpsychiatrisch ziekenhuis en bij een thuiszorgorganisatie VIVA! Zorggroep. Vanaf september 2014 begeleidt zij in samenwerking met de GGZ Noord-Holland Noord jongeren tot 18 jaar met eetstoornissen.

‘De afwisseling maakt het werk uitdagend en zeer afwisselend. De omgang met verschillende cliëntengroepen is het leukste wat er is. Een jongere met een eetstoornis vraagt een totaal andere benadering dan een cliënt met bijvoorbeeld darmproblematiek. In de praktijk merk ik dat cliënten eigenlijk niet meer zo goed weten wat goed voor ze is. Terug naar de basis met puur, lekker en met aandacht eten zijn belangrijke peilers in de begeleiding. Ook motiveren tot meer beweging, komt zeker ter sprake in de gesprekken.’

danielleappelman

Daniëlle van Stralen

Na het behalen van het diploma Voeding & Diëtetiek in 2007 is Daniëlle vijf jaar werkzaam geweest in een zelfstandige diëtistenpraktijk. Hier deed zij ervaring op met verschillende aandoeningen, zoals overgewicht, darmklachten en de begeleiding van kinderen. Van 2011 tot en met 2013 is zij regiobestuurslid geweest bij de ‘Nederlandse Vereniging van Diëtisten’. Sinds 2012 gebruikt zij haar kennis en ervaring als diëtist bij Diëtistenteam Spring en Ketenzorg West-Friesland.

“De diëtist is er niet alleen om hulp te bieden bij afvallen, zoals vaak wordt gedacht. Het is een veelzijdig en gevarieerd beroep want voeding speelt een belangrijke rol bij verschillende aandoeningen. Met welke reden de cliënt ook bij mij komt: het gaat erom dat je je goed voelt en je leefstijl blijvend aan kunt passen. Als je lang genoeg volhoudt gaat iemand zich steeds beter voelen bij zijn nieuwe leefstijl en het doet me goed om dat samen met de cliënt te kunnen bereiken.”

daniellevanstralen

 

Al onze diëtisten zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).