‘Blijf metformine gebruiken, er is geen extra veiligheidsrisico’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft bij een steekproef in drie varianten van het diabetesmedicijn metformine hoeveelheden van de schadelijke stof NDMA aangetroffen die ‘dichtbij de toegestane limiet’ zitten. Door de onzekerheidsmarge is onbekend of de stof, die waarschijnlijk kankerverwekkend is, net boven of net onder de maximaal toegestane dosis in de medicijnen zit.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet ‘geen acuut gevaar voor de veiligheid’ en raadt patiënten aan hun medicatie te blijven gebruiken. Een groot Europees onderzoek dat al langer loopt, moet volgende maand meer duidelijkheid geven over de medicijnen.

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert de eigen achterban door te gaan met het voorschrijven en patiënten met het gebruiken van metformine. ‘Met de informatie die er nu is, lijkt er geen extra veiligheidsrisico te zijn.’

Metformine wordt vooral gebruikt door mensen met diabetes type 2, de variant die vaak op middelbare leeftijd ontstaat. Het medicijn verlaagt de bloedsuikerspiegel, waardoor gezondheidsschade kan worden voorkomen. Daarmee wegen de voordelen ‘vele malen zwaarder dan het theoretische risico van een lichte overschrijding van de NDMA‐limiet’, aldus de inspectie. Er komt dan ook geen terugroepactie.

Het NHG roept mensen die metformine gebruiken via de medische website thuisarts.nl op daar niet mee te stoppen. Het middel is effectief, veilig en er zijn geen vergelijkbare alternatieven voor, aldus de huisartsenorganisatie.

Commentaar van Petra Elders, huisarts met extra kennis over diabetes. Het lijkt dus allemaal echt  mee te vallen en binnenkort komt er dus nog meer informatie uit een groot onderzoek. Als de NDMA dosis inderdaad op de grens zit dan moeten 100.000 mensen levenslang de maximale dagdosering (3000 mg per dag) gebruiken om 1 extra patiënt met kanker te veroorzaken. De kans op kanker is door het drinken van alcohol, roken of regelmatig eten van gebakken vlees vele malen hoger. De meeste mensen slikken maar 2000 mg per dag of minder waardoor het risico helemaal verwaarloosbaar is. Meer dan 2000 mg per dag gebruiken geeft nauwelijks meerwaarde.  Mocht u nu meer dan 2000 mg per dag gebruiken dan kunt u met uw praktijkondersteuner overleggen of deze dosering geminderd kan worden.  Volgens ons kunt u het echter ook gewoon veilig door blijven gebruiken.